ПОЄДНАННЯ АНТИБІОТИКІВ І БАКТЕРІОФАГІВ ДЛЯ БОРОТЬБИ З АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНИМИ МІКРООРГАНІЗМАМИ - Широбоков, В. П.; Понятовський, В. А. (Інфекційні хвороби, 2024)
Незважаючи на те, що антибіотики на сьогодні є основним методом боротьби з бактерійними інфекціями, швидка поява та поширеність антибіотикорезистентності викликає інтерес до альтернативних та допоміжних антимікробних стратегій. Особливо це стосується інфекцій, спричинених MDR, PDR та XDR мікроорганізмами. В останні десятиліття були здійснені дослідження бактеріофагів (фагів) і антибіотиків окремо або в комбінації як в умовах in vitro, так і in vivo. Представлені в огляді матеріали свідчать про синергізм дії фагів та антибіотиків при комбінованому їх застосуванні, хоча в деяких експериментах зафіксовано індиферентну дію і, навіть, антагонізм між фагами та антибіотиками. Перспективними є стратегії використання комбінації фаги-антибіотики у біоплівках, включаючи дозрілі їх форми.