УРАЖЕННЯ ОЧЕЙ ПРИ ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗІ В ІМУНОКОМПЕТЕНТНОЇ ОСОБИ - Романчук, К. Ю.; Андросова, О. С.; Комаровська, І. В. (Інфекційні хвороби, 2024)
Наведено відомості про офтальмологічні прояви при Лайм-бореліозі (ЛБ), поширеність бореліозу в Україні та світі. Враховуючи те, що зазначені випадки є рідкісними, навіть на ендемічних територіях, це ускладнює діагностичний пошук у пацієнтів з ураженням очей. Підкреслена важливість детального збору епіданамнезу у пацієнтів з ураженням очей ймовірно інфекційного ґенезу. На прикладі клінічного випадку дисемінованої форми ЛБ з ураженням очей в імунокомпетентної особи, описана специфіка діагностики, клінічного перебігу та лікування. Наведені дані про динаміку кератокон’юнктивіту до та після призначення етіотропної терапії. Описаний клінічний випадок акцентує увагу на важливості комунікації між лікарями різних спеціальностей щодо вибору алгоритму діагностичних процедур і призначенням етіотропної та місцевої терапії.