ЧИ СКЛАДНО РОЗПІЗНАТИ БАРТОНЕЛЬОЗ? - Копча, В. С. (Інфекційні хвороби, 2024)
Описано випадки хвороби котячої подряпини (ХКП), один з яких перебігав типово з чіткими анамнестичними відомостями про подряпину котячим кігтем, класичною тріадою симптомів – первинним афектом, реґіонарним лімфаденітом, явищами інфекційної інтоксикації. Диференціювання з іншими органічними причинами та відповідні лабораторні аналізи дали змогу встановити діагноз й успішно вилікувати хвору. Складнощі становлять випадки атипового перебігу захворювання (окулогландулярний, неврологічний чи системний варіант), а також коли анамнестичних вказівок на контакт із котами та первинного афекту немає. За таких обставин, враховуючи відсутність специфічності лімфаденіту, доводиться виключати чимало причин для виникнення реґіонарного збільшення лімфатичного вузла.