ЧАСТОТА І КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ УРАЖЕНЬ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ПРИ ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗІ - Андрейчин, С. М.; Бількевич, Н. А.; Кавецька, Н. А. (Інфекційні хвороби, 2024)
Проаналізовано дані наукової літератури щодо епідеміології уражень серця при Лайм-бореліозі (ЛБ), розглянуто патогенез цих уражень; частоту, терміни виникнення та клінічне значення кардіологічних симптомів цієї недуги. Акцентовано увагу на причинах труднощів клінічної діагностики Лайм-кардиту на сучасному етапі. Зазначено, що актуальність ЛБ не зменшується, незважаючи на успіхи в лікуванні, а у ряді країн продовжує зростати, що зумовлено кліматичними змінами та іншими факторами. Детально описано зміни, які виникають у період ранньої дисемінації збудника. Зокрема досліджено такий потенційно життєво загрозливий стан як атріовентрикулярна блокада (AV-блокада). Аналізуються повідомлення про синдром слабкості синусового вузла, синоатріальну блокаду, а також порушення ритму серця. Ряд клінічних аспектів ЛБ потребують глибшого вивчення. Це стосується міокардиту та перикардиту борелійної етіології, які часто перебігають малосимптомно. Найменш вивченими є кардіологічні ускладнення у хронічній стадії ЛБ, про які є лише поодинокі повідомлення. Потребує подальших досліджень питання діагностики міокардиту та пізніх уражень серця при ЛБ, необхідне встановлення чітких діагностичних критеріїв таких уражень. В ендемічних щодо ЛБ регіонах потрібна настороженість щодо можливості борелійної етіології уражень серця не лише у разі AV-блокади, а й інших порушень ритму та провідності.