ОСОБЛИВОСТІ ТУБЕРКУЛЬОЗУ В ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ - Грищук, Л. А.; Кравченко, Н. С.; Білик, Н. М.; Мадич, С. В.; Білик, С. О. (Інфекційні хвороби, 2024)
Мета роботи – проаналізувати особливості діагностики і клініки туберкульозу (ТБ) у дітей та підлітків, визначити структуру клінічних форм, варіанти перебігу, характер ускладнень легеневого і позалегеневого туберкульозу. Представити опис клінічного випадку. Пацієнти і методи. Проаналізовано особливості виявлення, діагностики і клінічного перебігу туберкульозу у 30 дітей та підлітків. У віці 2-14 років було 19 дітей, з них 3 до 5 років і 11 підлітків (15-17 років). Результати досліджень та їх обговорення. Серед клінічних форм первинного генезу переважав більш поширений первинний туберкульозний комплекс (7 хворих), туберкульоз внутрішньогрудних лімфатичних вузлів був в одному випадку. Інфільтративний туберкульоз діагностовано в 6 випадках, дисемінований – у 3, вогнищевий – в 1 випадку. Ці форми туберкульозу реєстрували однаково часто як в дітей, так і в підлітків і в 4 пацієнтів поєднувались із позалегеневими специфічними ураженнями. Деструкції в легенях визначали у 3 підлітків і в 1 дитини 6 років з первинним туберкульозним комплексом. Мікобактерії туберкульозу (МБТ) в матеріалі з трахеї і бронхів виявлено у 7 хворих. Стійкість МБТ до протитуберкульозних препаратів була у 2 дітей. Туберкульоз позалегеневої локалізації в цілому діагностовано в 16 (53,3 %) пацієнтів. Туберкульоз периферичних лімфатичних вузлів виявлено у 4 хворих, шкіри – у 3. Туберкульоз хребта з деструктивними змінами і утворенням натічника встановлено у 4 дітей, в однієї дитини у поєднанні з вогнищевим туберкульозом легень. По одному випадку діагностовано специфічне ураження колінного суглоба з утворенням нориці, туберкульоз очей. В поєднанні з легеневим туберкульозом були: туберкульозний плеврит (1), енцефаліт з деструкцією (1), туберкульоз соскоподібного відростка (1). Всі випадки туберкульозу шкіри, периферичних лімфатичних вузлів і соскоподібного відростка підтверджені гістологічно. В пунктаті з колінного суглоба і плевральній рідині виявлено МБТ. Висновки. У дітей і підлітків з легеневим і позалегеневим туберкульозом переважали поширені форми з ускладненнями і бактеріовиділенням. У 53,3 % дітей і підлітків, хворих на туберкульоз, діагностовано позалегеневу локалізацію процесу. При підозрі на туберкульоз у дітей і підлітків результати проби Манту і квантиферонового тесту необхідно враховувати в комплексі з іншими методами обстеження.