ОСОБЛИВОСТІ МІКРОБНОГО СКЛАДУ МОКРОТИННЯ У ГОСПІТАЛІЗОВАНИХ ПАЦІЄНТІВ ІЗ КОРОНАВІРУСНОЮ ХВОРОБОЮ-19 І ПНЕВМОНІЄЮ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ - Литвин, К. Ю.; Білоконь, О. О.; Чемерис, О. Л. (Інфекційні хвороби, 2024)
Відомості про бактерійні ускладнення при коронавірусній хворобі досі залишаються обмеженими, але достеменно відомо, що при всіх респіраторних вірусних інфекціях мікробне ко-інфікування та нераціональна антибактерійна терапія значно погіршують прогноз захворювання, особливо у літніх пацієнтів. Пацієнти і методи. Було досліджено мікрофлору мокротиння 93 дорослих хворих, госпіталізованих до КНП «Міська клінічна лікарня № 4, філія «Інфекційні хвороби»» ДМР із клінічним діагнозом: коронавірусна хвороба-19 (РНК SARS-CoV-2+), перебіг якої ускладнився пневмонією, віком від 29 до 85 років. Жінок було 50 (53,8 %), чоловіків – 43 (46,2 %). Враховуючи тенденцію до тяжчого ступеня хвороби в осіб старше 60 років, дослідження було здійснено як у загальній групі, так і окремо серед молодших осіб (I група – 45 пацієнтів) та старших за 60 років (ІІ група – 48 пацієнтів). Середній вік (Me) хворих I групи становив 51 (41-55) років, II групи – 68 (64-72) років. Жінок було значно більше серед пацієнтів II групи – 33 (68,8 %) проти 17 (37,8 %) в I групі (p=0,003); проте чоловіки значно переважали серед пацієнтів II групи – 28 (62,2 %) проти 15 (31,2 %) в I групі (p=0,003). Результати. Було виявлено, що домінуючою мікрофлорою респіраторного тракту у пацієнтів із COVID-19 та пневмонією є мікотична інфекція. Серед вторинної мікотичної флори у хворих із коронавірусною хворобою-19 респіраторного тракту основною є гриби роду Candida spp., проте виділення пліснявих грибів Aspergillus spp. спостерігається тільки у пацієнтів старших за 60-річний вік. Щодо вторинної бактерійної флори, виділеної з респіраторного тракту хворих на COVID-19, превалювала стрептококова інфекція, однак такі збудники як P. aereginosa, E. coli та E. faecium виділялись тільки з мокротиння пацієнтів старших за 60 років. Переважна кількість мікроорганізмів, виділених з мокротиння у хворих з COVID-19, є резистентними до більшості груп антибіотиків та антимікотиків.