СТАН ІМУННОЇ СИСТЕМИ ТА ХАРАКТЕР ІМУННИХ ПОРУШЕНЬ У ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ З НАПРУЖЕНІСТЮ ІМУНІТЕТУ ДО ДИФТЕРІЇ ТА ПРАВЦЯ В ОСІБ, ЯКІ ПЕРЕХВОРІЛИ НА ХВЕБІ - Лядова, Т. І.; Попова, А. М. (Інфекційні хвороби, 2023)
Епштейна-Барр вірусна інфекція (ВЕБ-інфекція) є однією із найпоширеніших у світі. Вірусом Епштейна-Барр інфіковано біля 90 % населення планети. Активна проліферація вірусу у лімфоїдних органах може призводити до значних структурних змін і функціональної активності, спричиняти лімфаденопатію, гепато- та спленомегалію, індукувати імунодефіцитний стан, лімфопроліферативні та онкологічні процеси, синдром хронічної втоми. Мета роботи – вивчити стан імунної системи і визначити характер імунних порушень в осіб, які перехворіли на ХВЕБІ, у взаємозв’язку з напруженістю імунітету до дифтерії та правця. Матеріали і методи. Було вивчено стан імунної системи і характер імунних порушень у дорослих, які перенесли ХВЕБІ, серед яких 16 осіб (1-а група), які не мають одночасно захисного рівня антитіл (АТ) до дифтерії та правця та у 16 дорослих (2-а група), в яких є захисний рівень АТ до цих інфекцій. Контрольну групу склали 20 осіб. Середній вік обстежених становив (20,3±2,3) року. Вивчали стан Т-, В- і фагоцитарної ланки імунітету. Результати досліджень було опрацьовано методом варіаційної та кореляційної статистики з використанням програми «Statistica 10,0 for Windows». Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено, що в осіб 1-ї і 2-ї групи, які перехворіли на ХВЕБІ, після повного клінічного одужання спостерігаються порушення в імунній системі, які зачіпають всі ланки імунітету. Так, у Т-ланці відбувається вірогідне зниження бласттрансформувальної здатності Т-лімфоцитів, підвищення вмісту CD8+ та CD16+-клітин у крові, підвищення рівня лімфоцитів, які експресують молекули апоптозу СD95+, Bcl-2, порушення співвідношення CD4+/CD8+-клітин та CD8+CD28+/CD8+CD28- за рахунок підвищення вмісту серед лімфоцитів клітин із цитотоксичними і супресорними властивостями. У фагоцитарній ланці відбувається вірогідне зниження поглинальної та перетравлювальної здатності лейкоцитів крові. В осіб 2-ї групи серед основних класів імуноглобулінів реєструється вірогідне підвищення рівня IgG. Висновок. В осіб, які перехворіли на ВЕБ-інфекцію, спостерігаються розлади в Т-, В- і фагоцитарній ланках імунітету. Відсутність захисного рівня АТ до дифтерії та правця в осіб, які перехворіли на ХВЕБІ, асоціюється з дисбалансом серед Т-регуляторних клітин, низьким вмістом Т-хелперів, високим відсотком Т-супресорів, низьким рівнем проліферативної активності Т-лімфоцитів, високим відсотком лімфоцитів, які експресують маркери апоптозу.