СТАН КОЛЕКТИВНОГО ІМУНІТЕТУ ПРОТИ КОРУ У МЕШКАНЦІВ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ЕПІДЕМІЧНИЙ ТА МІЖЕПІДЕМІЧНИЙ ПЕРІОДИ - Волянський, А. Ю.; Смілянська, М. В.; Кучма, І. Ю.; Махота, Л. С.; Зверева, Н. В.; Карлова, Т. О. (Інфекційні хвороби, 2023)
З 2017 по 2023 р. методом ІФА досліджені рівні протикорових IgG у сироватці крові 16 833 здорових мешканців Харківської області віком від 9 міс. до 83 років. Середня концентрація IgG перед спалахом кору становила 911 мМО/мл, у період підйому захворюваності у 2019 р. збільшилась до 1 167 мМО/мл у зв’язку з природною бустерною імунізацією в осередку, а впродовж наступних 3,5 років поступово впала до 889 мМО/мл. Порівняно з 2017-2018 рр., у дітей віком до 8 років у 2019 р. цей показник значно збільшувався (з 1173 до 1678 мМО/мл), що пов’язано з підвищеним охопленням щепленнями в цей період. Виявлено, що найбільша кількість сприйнятливих осіб до кору відзначається у віковій групі від 18 до 47 років (4,3-6,5 % негативних результатів (відсутність захисної концентрації протикорових IgG) і 7,5-10,8 % – сумнівних); мінімальна кількість незахищених визначалася в групі віком від 48 до 57 років (0,9 % негативних і 2,1 % сумнівних результатів), а в осіб старше 57 років взагалі не виявлено негативних результатів (ймовірно тому, що більшість з них в дитинстві перехворіла на кір і має міцний довготривалий захист). Після спалаху кору у 2022-2023 рр. загальна частка людей, що мають захисні рівні IgG у Харківській області, поступово знизилася до 88,3 %, тому підйом захворюваності на кір в регіоні може відбутися найближчим часом. Враховуючи те, що найменше осіб, які мають захисну концентрацію антитіл, належить до вікових груп 9-17, 18-27, 28-37, 38-47 років, бажано визначити кількість протикорових IgG у представників цих груп з подальшою додатковою вакцинацією у разі нестачі рівня антитіл.