ПІДГОТОВКА СПЕЦІАЛІСТІВ ІЗ БІОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА БІОЛОГІЧНОГО ЗАХИСТУ ЯК КЛЮЧОВА УМОВА ВІДПОВІДНИХ ДІЄВИХ ЗАХОДІВ - Величко, М. В.; Андрейчин, М. А. (Інфекційні хвороби, 2023)
Наведено основні докази украй важливого значення біологічної безпеки та захисту в збереженні благополуччя країни, особливо в умовах війни. Різним аспектам вирішення цієї проблеми присвячено численні праці українських і зарубіжних учених. Метою роботи було проаналізувати важливі рішення органів центральної влади України щодо здійснення заходів із біологічної безпеки і біологічного захисту держави та обґрунтувати необхідність підготовки відповідних спеціалістів. Результати вивчення відповідних законів України, рішень Кабінету Міністрів і Ради національної безпеки та оборони, у тому числі Стратегії забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту на період до 2025 року, свідчать, що вони загалом регулюють медико-біологічну діяльність у цьому напрямку. Водночас, на думку авторів статті, необхідно започаткувати нову спеціальність з метою підготовки фахівців для протидії загрозам біологічного характеру та відкрити її паспорт.