ГАРЯЧКА НЕВІДОМОГО ПОХОДЖЕННЯ: АЛГОРИТМ ДІАГНОСТИКИ І ТАКТИКА ВЕДЕННЯ ПАЦІЄНТА - Ізюмська, О. М.; Коваль, Т. І.; Марченко, О. Г.; Сизова, Л. М.; Полторапавлов, В. А.; Прийменко, Н. О.; Боднар, В. А.; Котелевська, Т. М.; Лимаренко, Н. П.; Здор, О. І. (Інфекційні хвороби, 2023)
Висвітлено сучасне визначення, класифікацію, основні причини гарячки невідомого походження (ГНП). Наведений алгоритм діагностичного пошуку, який складається з ретельного клініко-анамнестичного обстеження, рутинних лабораторних та інструментальних досліджень, що є основою первинної оцінки пацієнта з тривалою неуточненою гарячкою, а також призначення новітніх методів діагностики: лабораторних спеціальних для виключення інфекційних та автоімунних захворювань, неінвазивних та інвазивних інструментальних методів для діагностики онко-гематологічної та іншої патології. Розглянуті підходи до призначення емпіричної терапії пацієнтам з ГНП. Успішне вирішення проблеми диференційної діагностики цього стану залежить від конструктивної взаємодії багатьох спеціалістів (сімейних лікарів, інфекціоністів, ревматологів, гематологів, онкологів, хірургів), їх обізнаності із захворюваннями, які перебігають з тривалою неуточненою гарячкою, та розуміння тактики ведення пацієнтів.