ПРОТЕКТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗРАЗКІВ СИНЬОГНІЙНОЇ АВТОВАКЦИНИ - Деркач, С. А.; Куцай, Н. М.; Городницька, Н. І.; Скляр, Н. І. (Інфекційні хвороби, 2023)
Мета роботи – підвищення протективних властивостей синьогнійної автовакцини, отриманої фотодинамічним способом за удосконаленою технологією. Матеріали і методи. Для експериментів були задіяні 170 білих безпородних мишей масою 18-20 г. Ефективність вакцинації оцінювали за показниками LD50, визначених для дослідної (вакциновані) та контрольної (невакциновані) груп тварин, з розрахунком індексу ефективності (IE): відношення LD50 дослідне до LD50 у контролі. Результати досліджень. Встановили, що автовакцина нетоксична та неалергенна. При вивченні протективної активності отриманих вакцинних зразків через один тиждень після вакцинації мишей заражали внутрішньочеревинно гомологічним штамом P. aeruginosa в дозі 5×109 мікробних клітин, що відповідало 5LD50. Таку ж дозу культури вводили неімунізованим мишам – контрольна група. В цій групі вже протягом перших п’яти діб загинуло близько 60 % тварин, а за весь період нагляду (15 діб) цей показник зростав до 80 %. Імунізація мишей розробленою автовакциною дозволила достовірно знизити летальність (χ2<0,05), яка не перевершувала 20 %. У групах піддослідних тварин, навіть при їх загибелі, вдавалося продовжити їх життя до 10-15 днів. Результати порівняльного вивчення 3 серій автовакцин показали, що всі вони давали достовірно позитивний ефект, порівняно з контрольною групою мишей (χ2>0,05, p<0,01). Висновок. Отримані результати досліджень свідчать про ефективність застосування розробленої технології отримання синьогнійних вакцин та їх протективну активність. Це вказує на перспективність впровадження автовакцинотерапії у практику охорони здоров’я, що є особливо важливим в період воєнного стану.