ЕТІОЛОГІЧНА СТРУКТУРА ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗУ У ПАЦІЄНТІВ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ - Гуменна, Р. О.; Івахів, О. Л.; Покришко, О. В.; Ничик, Н. А. (Інфекційні хвороби, 2023)
Мета дослідження – з’ясувати етіологічну структуру Лайм-бореліозу у пацієнтів Тернопільщини шляхом визначення сироваткових специфічних антитіл до B. burgdorferi s. s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii. Пацієнти і методи. Під спостереженням було 39 пацієнтів із Лайм-бореліозом (ЛБ), які протягом 2019-2022 рр. лікувалися амбулаторно і стаціонарно в ТОР КНП «Тернопільська обласна клінічна лікарня» і КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер». Залежно від ураження тих чи інших органів і систем, розподілили на дві групи: група 1 – 20 осіб із ураженням серцево-судинної системи (ССС) і група 2 – 19 пацієнтів із ураженням інших органів і систем. Хворі були віком від 18 до 67 років. Чоловіків виявилося 22 (56,4 %), жінок – 17 (43,6 %). Діагноз ЛБ встановлювали за МКХ-10, відповідно до якої недуга належить до підрозділу «Інші інфекції, спричинені спірохетами» і кодується як А69.2. Лабораторно ЛБ був підтверджений за допомогою двоетапного методу діагностики (ІФА та імуноблот) шляхом виявлення специфічних антитіл до комплексу B. burgdorferi s.l. у сироватках крові хворих із використанням тест-систем компанії Euroimmun AG (Німеччина): антитіла класу М виявляли тест-системою Anti-Borrelia burgdorferi ELISA (IgM), класу G − Anti-Borrelia plus VIsE ELISA (IgG). Для детекції лише антитіл класу М до OspC антигенів борелій чотирьох видів одночасно (B. burgdorferi s. s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii) застосували лайн-блот, використавши тест-систем EUROLINE Borrelia RN-AT adv. Результати. У пацієнтів із ЛБ за допомогою лайн-імуноблоту EUROLINE Borrelia RN-AT adv. вдалося виявити сироваткові антитіла класу M до OspC антигену борелій чотирьох геновидів ‒ B. spielmanii, B. burgdorferi s. s., B. garinii та B. afzelii, що дозволило розширити палітру збудників цієї недуги на Тернопільщині. Специфічні IgМ до OspC антигену борелій чотирьох геновидів (B. burgdorferi s. s., B. garinii B. afzelii та B. spielmanii ) одночасно виявлено лише у сироватках крові 21,1 % хворих на ЛБ із ураженнями серцево-судинної системи (р<0,05). Висновки. Встановлено, що до виникнення Лайм-бореліозу у хворих як з ураженням серцево-судинної системи, так й інших органів і систем причетні борелії чотирьох генотипів:B. burgdorferi s. s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii окремо або у поєднанні.