LONG-COVID ТА АСОЦІЙОВАНІ УРАЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ ТА НЕРВОВОЇ СИСТЕМ - Світайло, В. С.; Чемич, М. Д.; Саєнко, О. С. (Інфекційні хвороби, 2023)
З метою вивчення особливостей клінічного перебігу Long-COVID здійснили огляд наукових публікацій, які містять дані про Long-COVID як окремий патологічний стан, актуальну інформацію про його прояви, та деякі патофізіологічні механізми, що призводять до розвитку уражень серцево-судинної і нервової систем. Висновки. Визначення терміну Long-COVID як окремого стану у перебігу коронавірусної хвороби відбувалось у кілька етапів. Симптоми Long-COVID пов’язані з ураженням майже всіх систем органів. Ураження серцево-судинної системи є одними з домінуючих, при цьому є дані, що механізм таких уражень пов’язаний з порушеннями у системі згортання крові з утворенням мікротромбів. Також ураження серцево-судинної системи є основною причиною смерті хворих з Long-COVID. Співвідношення за статтю у випадку уражень серцево-судинної системи однакове, у той час як ураження нервової системи, інших органів та систем відбувається переважно у жінок. Деякі з існуючих даних вже знайшли додаткове підтвердження у результатах останніх досліджень, інші потребують його.