ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ІМУННОЇ ВІДПОВІДІ ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД COVID-19 - Кисельова, Г. Л.; Анастасій, І. А.; Тонковид, О. Б.; Ісаєв, В. М.; Воронова, К. В.; Шевель, І. І.; Сідорова, І. В.; Карпеченко, С. В.; Панченко, А. А. (Інфекційні хвороби, 2023)
Мета оцінити особливості імунної відповіді у вакцинованих від COVID-19 серед співробітників ТОВ «МЛ «ДІЛА», дослідити рівні таких моніторингових показників, як імуноглобуліни М та G при застосуванні різних вакцин. Матеріали і методи. У 603 співробітників, вакцинованих від COVID-19 препаратами CoronaVac, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna, досліджено імунну відповідь шляхом визначення імуноглобулінів класу М і G до різних білків-мішеней коронавірусу (білка S шипоподібного, білка N нуклеокапсидного), напівкількісним та кількісним методами на імунохемілюмінесцентному аналізаторі. Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено наявність імунної відповіді у 99,2 % вакцинованих, порівняно зі 73,3 % співробітників, які перенесли COVID-19. Усі вакциновані виробляють захисні антитіла, незалежно від історії захворювання на COVID-19 до вакцинації. Ці антитіла утримуються принаймні протягом 4 міс., демонструючи певні коливання їх кількості, залежно від виду отриманої вакцини. Найстабільніший рівень антитіл забезпечує РНК вакцина Pfizer-BioNTech. Висновки. Встановлена тривалість імунної відповіді (за результатами визначення антитіл) засвідчує ефективність вакцинації та доцільність застосування бустерних доз вакцини.