АНАЛІЗ КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ ХАРАКТЕРИСТИК COVID-19 У ПАЦІЄНТІВ ПОХИЛОГО ВІКУ - Білоконь, О. О.; Литвин, К. Ю. (Інфекційні хвороби, 2023)
Порівняно клініко-лабораторні показники хворих на COVID-19 віком 60 років і старше (люди похилого віку – основна група) та пацієнтів до 60 років (група порівняння). Встановлено, що тяжкий ступінь захворювання не залежав від віку, але летальний вислід вдвічі частіше був у пацієнтів похилого віку – 36 (20,0 %) проти 14 (10,0 %) випадків у групі порівняння (р=0,015). Особи віком 60 років і старше значно частіше страждали на ішемічну хворобу серця – 65 (36,1 %) проти 18 (12,9 %) хворих групи порівняння; гіпертонічну хворобу – 133 (73,9 %) проти 37 (26,4 %) пацієнтів молодшого віку (p<0,001); цукровий діабет – 49 (27,2 %) проти 16 (11,4 %) (p<0,001). У пацієнтів старшого віку також достовірно частіше виявляли хронічні захворювання респіраторного тракту – 9 (5,0 %) проти 1 (0,7 %) випадку в групі порівняння (р=0,029) та вен нижніх кінцівок – 6 (3,3 %) проти 0 % (р=0,037). Статистично значущі відмінності між групами за показниками систолічного та діастолічного артеріального тиску (АТ) (відповідно p=0,002 і p=0,047), за рівнем глюкози (р=0,004), сечовини (р<0,001), азоту сечовини (р=0,005) у сироватці крові відповідають тим соматичним захворюванням, які частіше бувають в осіб 60 років і старше й можуть мати маркерну роль для встановлення прогнозу недуги.