ЗАСТОСУВАННЯ ГЕННОІНЖЕНЕРНИХ ЗАСОБІВ У ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА COVID-19 - Москалюк, В.Д.; Сирота, Б.В. (Інфекційні хвороби, 2022)
Однією з найбільш актуальних тем на сьогодні є коронавірусна інфекція, спричинена SARS-CoV-2, яка набула не тільки медичного, а й, безумовно, соціального значення. Всесвітньою організацією охорони здоров’я 11 березня 2020 р. оголошено пандемію COVID-19. Сучасні терапевтичні варіанти лікування COVID-19 поєднують застосування препаратів, що впливають як на сам вірус, так і на компоненти імунної відповіді організму. Незважаючи на те, що патогенетичні механізми інфекційного захворювання були частково досліджені, методи лікування все ще не виправдовують очікувань, що значною мірою зумовлено розвитком небажаних медикаментозних реакцій та суперечливими результатами лікування. Наразі, кількість експериментальних генно-інженерних молекул, запропонованих до лікування SARS-CoV-2, невпинно зростає, що зумовлює необхідність аналізу сучасних наукових джерел щодо перспектив, переваг та недоліків застосування віруснейтралізувальних моноклональних антитіл, натуральних кілерів, мезенхімальних стовбурових клітин і моноклональних антитіл до інтерлейкіну-6.