ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ФОТОДИНАМІЧНОГО ВПЛИВУ НА A. ІSRAELII ТА P. MELANINOGENICA - Воронкіна, І.А.; Сердечна, Е.С.; Марющенко, А.М.; Дяченко, В.Ф. (Інфекційні хвороби, 2022)
Мета дослідження – експериментальне визначення параметрів фотодинамічного впливу на життєздатність пародонтопатогенних анаеробних збудників, на прикладі A. іsraelii та P. melaninogenica. Матеріали і методи. Для досліджень використовували культури виділених клінічних штамів A. israelii та P. melaninogenica. Джерелом опромінення слугував високоінтенсивний світлодіод з довжиною світлової хвилі 460-480 нм та потужністю випромінювання 1200 mW/см2. Планшет з культурами опромінювали протягом від 30 с до 5 хв та залишали в анаеробних умовах при 37 ºС. Вплив «синього» світла на життєздатність культур, які підлягали опроміненню, оцінювали за кількістю вирослих колоній на щільному живильному середовищі через 6, 12 та 24 год культивування бактерійної зависі. Результати досліджень та їх обговорення. За результатами дослідження визначено, що при опроміненні культури упродовж 30 с, 1 та 2 хв у пробах, що були піддані опроміненню, не відзначалося статистично значущого зменшення життєздатних клітин, порівняно з контролем. При опроміненні тривалістю 3, 4 та 5 хв через 12 та 24 год культивування встановлено значне (на 2-3 логарифми) зниження кількості КУО/мл культури. Ці результати дозволили нам визначити тривалість опромінення культури A. israelii протягом 2 хв як таке, що суттєво не впливає на життєздатність клітин і є оптимальним для досліджень фотодинамічної мікробної інактивації культури A. israelii. При опроміненні культури P. melaninogenica тривалістю 30 с та 1 і 2 хв у пробах не відзначалося статистично значущого зменшення кількості життєздатних клітин, порівняно з контролем протягом всього періоду культивування. При опроміненні тривалістю 3 та 4 хв через 12 год культивування встановлено незначне, статистично не значуще пригнічення інтенсивності росту культури, порівняно з контролем. Така тенденція зберігалась і через 24 год культивування. При опроміненні тривалістю 5 хв через 12 год культивування встановлено значне, в 100 і більше разів (до 2-3 логарифмів), зниження кількості життєздатних клітин. Така тенденція зберігалась і через 24 год культивування мікробної зависі. За результатами проведених досліджень було встановлено, що електромагнітний вплив упродовж 4 хв не приводив до статистично значущого зменшення життєздатності культури P. melaninogenica протягом всього періоду спостереження. Висновки. За результатами експериментів визначено, що при опроміненні культур P. melaninogenica та A. israelii випромінювачем потужністю 1200 mW/см2 та довжиною хвилі 460-480 нм вплив упродовж 4 та 2 хв відповідно не приводив до статистично значущого зменшення їх життєздатності протягом всього періоду спостереження. Дослідження щодо визначення параметрів фотодинамічного впливу на виділені аспорогенні анаеробні збудники ГЗЗП дозволило нам підібрати оптимальні режими опромінення для подальших досліджень щодо створення оригінальної композиції ФС для ФДТ гнійно-запальних захворювань пародонта.