ПОГРАНИЧНІ НЕРВОВО-ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ ОСІБ - Бойко, Ю. І. (Інфекційні хвороби, 2022)
Мета роботи – встановлення клінічних особливостей пограничних нервово-психічних розладів у хворих на ВІЛ-інфекцію у I клінічній стадії недуги. Пацієнти і методи. Здійснили порівняльне дослідження пограничних нервово-психічних розладів (ПНПР) при I клінічній стадії ВІЛ-інфекції (основна група – 86 хворих) та в осіб з несправжньопозитивним скринінговим тестом на ВІЛ (група порівняння – 43 пацієнти). Результати досліджень. При клініко-психопатологічному обстеженні встановлено, що усі 100,0 % пацієнтів основної групи страждають клінічно вираженими ПНПР. У групі порівняння зазначена симптоматика проявлялася у (67,4±7,1) % осіб (Р<0,001) і характеризувалася відносно легшою клінікою. Найчастіше у пацієнтів з ВІЛ-інфекцією реєструються: органічні психічні розлади (F06-F07) – (32,6±5,1) %; розлади зрілої особистості та поведінкові розлади (F60-F61) – (27,9±4,8) %; поєднані психічні порушення (F60-F61; F06-F07; F40-F48; F30-F39) – (20,9±4,4) %; невротичні розлади (F40-F48) – (12,7±3,6) %; афектні розлади (F30-F39) – (5,8±2,5) %. Виявлена психічна патологія залежить від преморбідного фону і впливу ВІЛ-інфекції. Зокрема у преморбідних психічно гармонійних осіб після отримання інформації про інфікування ВІЛ формуються невротичні та афектні розлади. Переважання органічних психічних розладів у пацієнтів в досліджених групах пояснюється тим, що ВІЛ-інфекція нашаровується на попередній преморбідний фон, змінений вживанням психоактивних речовин, черепномозковими травмами і хронічними соматичними захворюваннями (хронічні гепатити В і/або С, венеричні хвороби). Частота розладів зрілої особистості обумовлюється несприятливими мікросоціальними факторами в дитячо-підлітково-юнацькому віці та патологічним розвитком особистості після інфікування ВІЛом. Вплив ВІЛ-інфекції на психічне здоров’я пацієнтів проявляється в достовірно частішому «нашаруванні» органічних, невротичних, афектних порушень на наявні розлади особистості.