БАКТЕРІОФАГИ: АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИПУСКУ ПРЕПАРАТІВ-ФАГІВ ТА ОЦІНКА ЇХ АКТИВНОСТІ - Деркач, С. А. (Інфекційні хвороби, 2022)
Висвітлено проблемні питання вчення про бактеріофаги, їх особливості, методики виявлення фагочутливості, перспективи застосування фагових препаратів з лікувальною метою. Ефективність літичної дії фагів залежить не лише від їх специфічності та вірулентності, а й цілого ряду умов застосування. Та, поряд з декларованою ефективністю фагів, їх практичне застосування незавжди дозволяє досягти бажаного ефекту. Так, не виключено, що в процесі послідовного прийому протягом 7-10 діб відбувається адаптація фага і селекція найбільш активних фагових частин. У кожному регіоні циркулюють не лише госпітальні, але й позалікарняні, спонтанно мінливі штами умовно-патогенних мікроорганізмів (УПМ). Відповідно у різних осередках циркулює значна кількість штамів бактеріофагів, більша частина яких володіє слабкою вірулентністю. Реєструється істинна лізогенність, а також псевдолізогенія. При цьому, на відміну від істинно лізогенних штамів, псевдолізогенні є сумішшю фагів і культур, які резистентні до конкретного бактеріофага. При цьому частина чутливих клітин може бути лізована, а решта залишається резистентною, але не містить при цьому профага. Знання особливостей бактеріофагів дозволяє уникнути ряду помилок як при отриманні діагностичних та лікувальних препаратів-фагів, так і при застосуванні їх з практичною метою, тобто досягти високої ефективності фаготерапії.