РОЛЬ ПОКАЗНИКІВ ЗАГАЛЬНОГО АНАЛІЗУ КРОВІ В ОЦІНЦІ ПРОГНОЗУ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ У СТАЦІОНАРНИХ ХВОРИХ - Височанська, В. В.; Поляк, І. В.; Галамба, А. А.; Когутич, А. І. (Інфекційні хвороби, 2022)
Швидка клінічна діагностика COVID-19 є ключем до симптоматичного лікування, термінового скерування до відділення інтенсивної терапії та ізоляції пацієнта. Біохімічний аналіз сироватки крові та гемограма є рутинними, швидкими й недорогими методиками, які полегшують верифікацію діагнозу. Біомаркери запалення, отримані з периферичної крові, такі як кількість лейкоцитів, нейтрофілів, лімфоцитів, тромбоцитів та їх співвідношення, були описані як незалежні предиктори для оцінки перебігу та прогнозу коронавірусної хвороби. Мета роботи – підрахунок показників загального аналізу крові для передбачення ступеня тяжкості коронавірусної хвороби, а також ризику летального висліду. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз 105 історій хвороби пацієнтів з підтвердженою шляхом ПЛР коронавірусною хворобою, які перебували не менше 11 діб у КНП «ОКІЛ» ЗОР за жовтень-грудень 2021 р. Порівнювали показники загального аналізу крові (ЗАК) в абсолютних числах на перший, п’ятий та десятий день після госпіталізації, виконаного на автоматичному гематологічному аналізаторі типу Abacus junior. Статистична обробка у програмі Jamovi v. 1,6. Висновки. Критерієм сприятливого перебігу захворювання у госпіталізованих пацієнтів є наростання кількості лімфоцитів і тромбоцитів у динаміці та відсутність лейкоцитозу. Абсолютна кількість лейкоцитів, що перевищує норму у першу добу після госпіталізації чи наростання числа лейкоцитів на 50 та більше відсотків після 5-ї доби госпіталізації є прогностичним маркером погіршення стану. Поєднання наростаючого лейкоцитозу та лімфопенії зазвичай свідчить про перехід у тяжку форму недуги та імовірний летальний вислід.