ЗАГАЛЬНО-АДАПТИВНІ РЕАКЦІЇ У ДІТЕЙ З НАБУТИМ ТОКСОПЛАЗМОЗОМ - Пипа, Л.В.; Крамарєв, С.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчали резистентність організму дітей з набутим токсоплазмозом на основі визначення у них характеру загально-адаптивних реакцій (ЗАР) за допомогою лейкоцитарної формули крові. Визначено особливості ЗАР у 50 здорових і 69 дітей з токсоплазмозом віком 7-16 років. Виявлено, що у дітей з токсоплазмозом ЗАР із саногенетичним потенціалом спостерігалися у 2,6 разу рідше, ніж у контрольній групі (Р<0,001), а з дезадаптивним і патогенетичним потенціалом - у 2,4 разу частіше (Р<0,001). Особливо часто останні були у дітей з хронічним перебігом токсоплазмозу, а саме з очною та нейротрофічною формами. Після комплексного лікування у дітей з гострим перебігом токсоплазмозу характер ЗАР майже нормалізувався. У дітей з хронічним перебігом набутого токсоплазмозу не настало їх повного відновлення, що є приводом для призначення цим дітям у подальшому адаптивно-коригуючих засобів.