ЛЕГЕНЕВІ ГЕМОРАГІЇ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНІ ФОРМИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ ЛЕГЕНЬ - П'ятночка I.Т.; Грищук, Л.А.; Корнага C.I. (Інфекційні хвороби, 2013)
Одним з важливих завдань фтизіатрії було і залишається лікування найбільш загрозливої в епідемічному відношенні групи хворих на хронічний деструктивний туберкульоз легень [1-4]. Надто низька ефективність терапії цих хворих зумовлена особливостями незворотних морфологічних змін у легеневій тканині, частою медикаментозною резистентністю і непереносністю анти-мікобактерійних препаратів, специфічними і неспецифічними ускладненнями та супровідною патологією [5-7]. Серед ускладнень хронічного туберкульозу легень вагоме місце продовжують займати легеневі кровохаркання і кровотечі. Однак ці питання в останні роки недостатньо висвітлювались у літературі. Все це спонукало нас більш детально проаналізувати частоту і характер легеневих геморагій у хворих на хронічний туберкульоз легень в останнє десятиріччя, що і стало метою цієї роботи.