ВПЛИВ БЕЗСИМПТОМНИХ ФОРМ НВ-ВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ НА МОРФОЛОГІЧНИЙ СТАН ПЛАЦЕНТИ - Рандюк, Ю.О.; Давиденко, І.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено морфологічні зміни в 62 плацентах при безсимптомному перебігу НВ-вірусної інфекції. Безсимптомний перебіг НВ-вірусної інфекції тривалістю до 6 міс. спричинює у плацентах переважно компенсаторні реакції з боку плодових кровоносних судин хоріальних ворсин. Хронічний безсимптомний перебіг НВ-вірусної інфекції без реплікативної активності НВ\/ зумовлює як компенсаторні реакції з боку плодових кровоносних судин хоріальних ворсин, так і морфологічні порушення материнського кровотоку в плаценті, а також зростання частоти різних неспецифічних запальних процесів у плацентарній тканині. Хронічний безсимптомний перебіг НВ-вірусної інфекції з реплікативною активністю НВ\/ супроводжується зниженням рівня компенсаторних реакцій, високою частотою порушень материнського кровотоку в плаценті і запалення. Особливо помітною є контрастно висока частота випадків склерозу ворсин.