ВМІСТ ПОЗИТИВНИХ БІЛКІВ ГОСТРОЇ ФАЗИ У КРОВІ ХВОРИХ НА ГОСТРІ ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ І ЗАГОСТРЕННЯ ХРОНІЧНОГО ХОЛЕЦИСТОПАНКРЕАТИТУ - Андрейчин, М.А.; Карімов I.3. (Інфекційні хвороби, 2013)
В динаміці захворювання досліджено вміст деяких позитивних білків гострої фази (БГФ) -С-реактивного білка (СРБ), церулоплазміну (ЦП), α1-антитрипсину (а1-АТ) та а1-кислого глікопротеїну (а1-КГП) у сироватці крові 55 хворих на гострий гепатит А, В (ГГА - 26, ГГВ - 18) і з загостренням хронічного холецистопанкреатиту (ЗХП - 11). Показано, що у хворих на гострі вірусні гепатити вміст СРБ у крові збільшується в 10-15 разів, причому меншою мірою, ніж при ЗХП; вміст СРБ, ЦП, α1-АТ у хворих на ГГВ вище, ніж у хворих на ГГА. Моніторинг змін концентрації ЦП і α1-АТ може бути корисний для оцінки перебігу і прогнозу хвороби; у хворих на гострий вірусний гепатит і ЗХП розбіжності у величині співвідношень БГФ свідчать про дисбаланс останніх й дозволяють у 75 % випадків припустити етіологію жовтяниці.