КОРЕКЦІЯ ДИСБІОЗУ У МИНУЛОМУ І СЬОГОДНІ. ТЕРАПЕВТИЧНІ МОЖЛИВОСТІ СУЧАСНИХ БАЦИЛЯРНИХ ПРЕПАРАТІВ - Шпікула, Н.Г.; Легеза, К.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
Про користь для здоров’я пробіотиків свідчать наявність стійкого ринку різноманітних продуктів, що містять живі бактерії. Хоча в минулому пробіотичними вважалися бактерії передусім родин Lactobacillus і Bifidobacterium, нині усе частіше використовуються спороутворювальні мікроорганізми, особливо роду Bacillus. В огляді представлені дані літератури, присвячені характеристиці, ефективності й безпеці пробіотикового штаму Bacillus subtilis 2335(105), що входить до складу препарату «Субалін». Зазначено, що цей препарат цілком задовольняє усі вимоги, які стосуються сучасних пробіотиків, а його антибактерійний, противірусний та імуномодулювальний ефекти дозволяють рекомендувати цей препарат для комплексного лікування хворих на гострі кишкові інфекції бактерійної та/або вірусної етіології, гепатити А, В і С, менінгоенцефаліти бактерійного та вірусно-бактерійного ґенезу, при дисбіозі кишечнику, синдромі ендотоксикозу тощо. Завдяки антибіотикорезистентності пробіотикового штаму Bacillus subtilis 2335(105) субалін може вдало комбінуватися з антибіотиками у разі виникнення вторинних бактерійних ускладнень на фоні вірусних інфекцій.