ВПЛИВ ДИСБІОЗУ ТОВСТОЇ КИШКИ НА ПАРАМЕТРИ КЛІТИННОГО ІМУНІТЕТУ ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ ПАЦІЄНТІВ - Москалюк, В.Д.; Баланюк, І.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
При дослідженні у 76 хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД ступеня дисбіозу товстої кишки та параметрів клітинного імунітету встановлено, що середні значення CD4+-лімфоцитів та ІРІ знижені при всіх ступенях дисбіозу, але тільки при III-IV клінічній стадії недуги вони достовірно нижчі за норму (кількість СD4+ клітин <570, ІРІ<1,0, р<0,05). Доведено безпосередній вплив дисбіозу на зазначені параметри клітинного імунітету: з його поглибленням при усіх клінічних стадіях ВІЛ-інфекції, попри відсутність статистично достовірних відмінностей, рівні СD4+-лімфоцитів у сироватці крові та ІРІ проявляють чітку тенденцію до зниження.