ПОСТУП У ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ГРИП ТА ІНШІ ГРВІ - Андрейчин, М.А.; Копча, В.С.; Москалюк, В.Д.; Гиріна, О.М.; Йосик, Я.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
На підставі обстеження 180 хворих на грип та інші ГРВІ встановили наступне. Доповнення базисної терапії таких пацієнтів альтабором у дозі 2 таблетки по 20 мг 4 рази на добу протягом 7 днів супроводжувалося суттєвою перевагою порівняно з тільки базисною терапією за рядом ознак: у більшої кількості пацієнтів наставало одужання до 7-ми днів, швидше регресував кашель, відносно рідше виникали ускладнення. Після 7 днів застосування альтабору нормалізується рівень лейкоцитів і відносний вміст паличкоядерних нейтрофілів, а також лімфоцитів; зростає лейкоцитарний індекс інтоксикації (ЛІІ), наближаючись до нормальних значень; достовірно підвищується індекс зсуву лейкоцитів крові (ІЗЛК); суттєво знижується лімфоцитарний індекс (Ілім), наближаючись до норми. Таке лікування забезпечує ще й редукцію імунологічних порушень, виявлених до лікування. Так, статистично вагомо збільшується кількість лейкоцитів й нормалізується вміст лімфоцитів, утримується на нормальному рівні концентрація IgA і лізоциму, а також нормалізується або, навіть, зростає рівень інтерферону-α та інтерферону-γ. На фоні застосування альтабору у терапевтичній дозі побічні реакції виникли всього у 3 (3,33 %) з 90 пацієнтів, які класифікувалися як ймовірні, передбачувані та несерйозні.