АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КЛІНІКИ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ НЕЙРОБОРЕЛЮЗУ - Зінчук, О.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
Для перебігу й наслідків Лайм-бореліозу (ЛБ) особливе значення має ураження нервової системи. Нейробореліоз (НБ) - найчастіший прояв підгострої і хронічної фази ЛБ і, за сучасними науковими даними, є найрозповсюдженішою трансмісивною нейроінфекцією в Європі і США [1]. Так, у Бельгії та Італії до половини випадків ЛБ перебігає з неврологічними проявами [2]. За умов півдня Швеції, де захворюваність на ЛБ сягає до 70 випадків на 100 тис. населення, НБ виявлено у 16 % хворих [3]. Частота уражень нервової системи при ЛБ у Кемеровській і Ленінградській областях (Росія), які є високоендемічними, становить відповідно 41,2 і 36 % [4, 5]. Серед хворих неврологічних стаціонарів м. Єкатеринбурга антитіла до В. burgdorferi в титрі 1:80 виявлено у 10,4 % пацієнтів з різними нозологіями, в той час як серед донорів цей відсоток склав лише 1,9 % (Р<0,05) [6]. Очевидно, етіопатогенетична роль недіагностованих безеритемних форм ЛБ у виникненні та формуванні цілого ряду неврологічних синдромів потребує подальшого дослідження.