УДОСКОНАЛЕННЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ГРИП ТА ІНШІ ГРВІ - Андрейчин, М.А.; Копча, В.С.; Москалюк, В.Д.; Гиріна, О.М.; Йосик, Я.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Доповнення базисної терапії хворих на грип та інші ГРВІ альтабором у дозі 2 таблетки по 20 мг 4 рази на добу протягом тижня супроводжувалося суттєвою перевагою порівняно з тільки базисною терапією за рядом ознак: у більшої кількості пацієнтів наставало одужання до 7 днів, швидше регресував кашель, відносно рідше виникали ускладнення. Після 7 днів застосування альтабору нормалізувався рівень лейкоцитів і відносний вміст паличкоядерних нейтрофілів, а також лімфоцитів; зріс лейкоцитарний індекс інтоксикації (ЛІІ), наближаючись до нормальних значень; достовірно підвищився індекс зсуву лейкоцитів крові (ІЗЛК); суттєво знизився лімфоцитарний індекс (Ілім), наближаючись до норми. Таке лікування забезпечило ще й редукцію імунологічних порушень, виявлених до лікування. Так, статистично вагомо збільшилась кількість лейкоцитів й нормалізувався вміст лімфоцитів, утримувалась на нормальному рівні концентрація IgA і лізоциму, а також нормалізувався або навіть зростав рівень інтерферону-α та інтерферону-γ. На фоні застосування альтабору у терапевтичній дозі побічні реакції виникли всього у 3 (3,33 %) з 90 пацієнтів, які класифікувалися як ймовірні, передбачувані та несерйозні.