ПРО ВИПАДКИ ЕХІНОКОКОЗУ В ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Авсюкевич, О.Є.; Козак I.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
Ехінококоз – одна з найтяжчих паразитарних хвороб людини і тварин, гельмінтоз, спричинений ціп’яком Echinocoсcus granulosus, що характеризується повільним розвитком паразитарних кіст, переважно у печінці, а також в інших органах і тканинах. Ехінококоз може ускладнюватись розривом кіст з розвитком анафілактичного шоку та наступним обсіменінням, а також нагноєнням. Ехінококоз серед людей на території області не реєструвався більше 20 років. Перші випадки ехінококозу в області почали реєструватися з 2001 року. За останні 5 років встановлено 12 випадків. З них усі місцеві: чоловіків – 2 (16,7 %), жінок – 10 (83,3%). За віковими категоріями розподіл був таким: дітей до 14 років – 1 випадок, 50-60 років – 6 випадків і старше 60 років – 1 випадок. Печінка була уражена ехінококовими кістами у 7 хворих (58,3 %), легені – у 5 (41,7 %), печінка разом з легенями – в 1 випадку (8,3 %).