ФОРМУВАННЯ ПСЕВДОФУНКЦІЇ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ ПРИ СЕРЕДНЬОТЯЖКИХ І ТЯЖКИХ ФОРМАХ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ У ДІТЕЙ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ КОРИГУЮЧОЇ ТЕРАПІЇ ЛІОТИРОНІНОМ - Бобришева, А.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проаналізовано дані, одержані при дослідженні рівня гормонів щитоподібної залози (ЩЗ) у 65 дітей з гострими кишковими інфекціями (ГКІ) різної етіології. Виявлено, що в умовах розвитку кишкового токсикозу у дітей формується дисбаланс тиреоїдних гормонів, що призводило до розвитку псевдофункції ЩЗ, варіант якої визначався тяжкістю ГКІ. Замісна терапія ліотиронином при тяжких формах ГКІ нормалізувала показники рівня як Т3, так і Т4, а також супроводжувалася позитивним клінічним і лабораторним ефектами.