ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ, КЛІНІЧНІ ТА ЛАБОРАТОРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІЧНОГО ШИГЕЛЬОЗУ - Чемич, М.Д. (Інфекційні хвороби, 2013)
Кишкові захворювання є найактуальнішою проблемою інфекційної патології. Шигельоз займає в цій групі хвороб чільне місце. Питання епідеміології, патогенезу, клініки, діагностики, лікування шигельозу вимагають постійного вивчення, формування нових підходів. Відбувається поступова зміна етіологічної структури шигельозу [1, 2]. Причини зміни етіології, а відповідно і причини еволюції шигельозного процесу, залишаються недостатньо розкритими. Про це свідчать намагання прогнозувати близькі та віддалені напрямки змін епідемічного процесу і клінічного патоморфозу цього захворювання [3-6]. Постійно реєструються епідемічні спалахи [7] з утягуванням великої кількості людей: у Сумській області - у 1996, 1999, 2000, 2001 рр. Залишаються недостатньо вивченими особливості епідемічного шигельозу. Мета роботи - вивчити епідеміологічні, клінічні та лабораторні особливості сучасного епідемічного шигельозу.