ЗАГАЛЬНИЙ РЕАКТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ОРГАНІЗМУ ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА ШИГЕЛЬОЗ - Бобровицька, А.І.; Кузнєцов, С.В.; Манжела, Л.Я.; Кучеренко, Н.П.; Копійченко, Т.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено загальний реактивний потенціал організму у 110 дітей, хворих на шигельоз Флекснера 2а. Встановлено, що шигельоз у дітей раннього віку супроводжується різким зрушенням лейкоцитограми вліво до паличкоядерних - 52,6 %, що свідчить про наявність тяжкого токсикозу. У період реконвалесценції шигельозу в дітей спостерігається підвищення клітинно- фагоцитарного показника, який вказує на збереження запального процесу і потребує корекції терапії.