ЦИТОКІНОВИЙ СТАТУС ВАГІТНИХ ЖІНОК З ЦИТОМЕГАЛОВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ - Матейко, Г.Б.; Дикий, Б.М.; Прокоф'єва, О.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
У вагітних з реплікативними і ДНК-негативними формами цитоме гало вірусної інфекції (ЦМВІ) вивчений вміст прозапального (ФНП- α) і протизапального (ІЛ-4) цитокінів у сироватці крові. Отримані результати вказують на зміни цитокінового профілю на системному рівні. Концентрація цитокінів відрізняється при нереплікативних і репл-кативних формах інфекції. Для останніх характерний дисбаланс цитокінів, зумовлений інтенсивним зростанням секреції ФНП-α що може бути використано в клініці для оцінки активності ЦМВІ та її несприятливого впливу на перебіг вагітності, розвиток плода, стан новонародженого.