КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЛІЗОСОМНИХ ЦИСТЕЇНОВИХ КАТЕПСИНІВ В І L ПРИ ІНФЕКЦІЙНОМУ МОНОНУКЛЕОЗІ - Маврутенков, В.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Наведено результати дослідження лізосомних цистеїнових катепсинів (ЛЦК) В і L при паралельному визначенні їх активності в сечі та сироватці крові пацієнтів з інфекційним мононуклеозом (IМ), лакунарною ангіною, гострою респіраторно-вірусною інфекцією. Контрольну групу склали діти без ознак запального або пухлинного процесу. Виявлено підвищення активності катепсинів В і і як у сечі, так і в сироватці крові при IМ порівняно з іншими групами. Отримані результати дозволяють зробити висновок про те, що кількісне визначення активності ЛЦК, особливо катепсину В у сечі, є біохімічним маркером IМ. Запропонована модель участі ЛЦК В і L в імунопатогенезі IМ, де підвищення їх активності розглядається як механізм, спрямований на підтримку апоптозу інфікованих В-лімфоцитів через активацію Т-клітинної імунної відповіді за допомогою посилення реплікації вірусу.