СТАН ІМУНІТЕТУ РІЗНИХ КОНТИНГЕНТІВ НАСЕЛЕННЯ ДО КЕРОВАНИХ ІНФЕКЦІЙ - Волянський, Ю.Л.; Калініченко, С.В.; Тарасов, О.А.; Руденко, Л.М.; Логвин, В.В.; Ткач, Л.М.; Перетятко, О.Г. (Інфекційні хвороби, 2013)
Рівень охоплення населення профілактичними щепленнями служить посереднім показником захищеності населення від керованих інфекцій. Об'єктивно оцінити стан протиінфекційного імунітету в популяції можна тільки за результатами серологічних досліджень. На прикладі промислового району м. Харкова вибірково досліджено в різних контингентів населення рівні напруженості імунітету до інфекційних захворювань, керованих засобами імунопрофілактики. Отримані дані показують, що імунологічні дослідження дозволяють в динаміці оцінювати надійність протиінфекційного захисту в популяції та оперативно підвищувати ефективність профілактичних і протиепідемічних заходів.