ХАРЧОВА ТОКСИКО ІНФЕКЦІЯ-ОТРУЄННЯ ЧИ ІНФЕКЦІЯ? - Ребенок, Ж.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Наведено сучасні оригінальні уявлення про етіологію, патогенез, клінічні прояви харчової токсико-інфекції (ХТІ), лікування хворих, профілактичні заходи. ХТІ розглядається як окреме нозологічно самостійне захворювання з унікальним патогенезом, тому не може бути ні харчовим отруєнням (ХО), ні кишковою інфекцією, ані будь-яким іншим захворюванням, крім ХТІ. На прикладі ХТІ продемонстрована непридатність для захворювань, пов'язаних з їжею, Міжнародної статистичної класифікації хвороб 10-го перегляду. Пропонується доповнити зазначену статистичну класифікацію класифікацією клінічною, щоб діагностика «захворювань, пов'язаних з їжею» відповідала сучасним науковим уявленням.