ІНСТИТУТ РОБЕРТА КОХА:ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ - Деміховська, О.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Заснований Р. Кохом інститут став колискою новонародженої науки бактеріології, на яку чекало яскраве майбутнє. В 1900 р. у північно-західному районі Берліну - Нордуфер - було збудовано спеціальне приміщення. На щастя, воно залишилося майже неушкодженим протягом двох війн (фото). У 1912 р., через ЗО років після відкриття туберкульозних бацил і через 2 роки після смерті Коха, Інституту офіційно присвоєно його ім'я. Змінювалась влада, бушували війни, зникали й утворювались нові держави. Із назви Інституту зникло слово «Королівський», потім слово «Прус-ський». «Центральний інститут Гігієни і Здоров'я», «... гігієни та інфекційних хвороб». Тільки ім'я засновника у назві інституту залишалося незмінним. У 1935 р. Інститут Р. Коха був підпорядкований Рейх-Міністерству охорони здоров'я, у 1945-1952 рр. - магістрату Берліну. З 1952 р. Інститут Р. Коха поряд з декількома іншими науково-дослідними інститутами увійшов до Міністерства охорони здоров'я (Випdesgesund-heitsamt, ВGА), одержавши статус Бундес- інституту. В 1994 р. після об'єднання Німеччини громіздке Міністерство (ВОА) було розформовано. Проте І Інститут Р. Коха продовжив І свою копітку, важливу справу І боротьби з інфекційними хворобами у ролі незалежного І інституту, де зібраний найбільш І потужний і компетентний у певній медичній сфері науковий потенціал.