РОЛЬ БАКТЕРІЙНОГО ЕНДОТОКСИНУ ПРИ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ У ДІТЕЙ - Римаренко, Н.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
<!–[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false UK X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–> <p class="MsoNormal" style="margin-top: 0in; margin-right: .95pt; margin-bottom: .0001pt; margin-left: .5pt; text-align: justify; text-indent: 16.8pt; line-height: 12.0pt; mso-line-height-rule: exactly; background: white;">Виділення термостабільного токсину, що має пірогенні властивості, при руйнуванні грамнегативних бактерій виявили R. Preiffer i E. Centanni ще наприкінці XIX століття. На відміну від екзотоксинів, ендотоксин (ЕТ) виділяється у зовнішнє середовище в основному при руйнуванні бактерійних клітин, оскільки ендотоксин - це ліпополісахарид (ЛПС), який є структурним компонентом зовнішньої мембрани грамнегативних бактерій. Крім того, розташовуючись на зовнішній стороні клітинної стінки бактерій, ЛПС легко доступні для взаємодії з компонентами сироватки, які можуть сприяти їх вивільненню з бактерії. Доведено, що сироваткові білки крові звільняють до ЗО % молекул ЛПС із зовнішньої мембрани Escherichia coli і провідна роль в цьому процесі належить альбуміну [1]. <!–[if gte mso 9]> <![endif]–><!–[if gte mso 10]> <![endif]–>