СИСТЕМА НАГЛЯДУ ЗА НОЗОКОМІАЛЬНИМИІ НФЕКЦІЯМИ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР* - Деміховська, О.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
<!–[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false UK X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–> Проблема лікарняних інфекцій з'явилася майже з моменту організації першої у світі лікарні. Прагнення мінімізувати ризик інтеркурентних захворювань пацієнтів соматичних стаціонарів в умовах прогресу медичної техніки і поширення інвазивних втручань й тим самим реалізувати найважливіший принцип Гіппократа «не нашкодь», привело до створення у 70-80-х роках 20-го століття системи інфекційного контролю в лікарнях (термін СОС, Атланта, США) [1, 2]. Ця система продемонструвала свою ефективність не тільки в США, але й в інших країнах, які її впровадили. Створення постійно діючої системи інфекційного контролю передбачає певну законодавчу базу та інфраструктуру медичної допомоги у державних масштабах. Простіше створити таку систему за умови централізованої державної системи охорони здоров'я, складніше - при багатоукладності медичної допомоги. Тому навіть в економічно розвинених державах становлення системи інфекційного контролю пройшло непрямий шлях до ствердження. Яскравим прикладом може бути історія впровадження нагляду за нозокоміальними інфекціями (НІ) у Німеччині. <!–[if gte mso 9]> <![endif]–><!–[if gte mso 10]> <![endif]–>