АТИПОВА ПНЕВМОНІЯ, АБО ТЯЖКИЙ ГОСТРИЙ РЕСПІРАТОРНИЙ СИНДРОМ-“НОВОНАРОДЖЕНА” НЕБЕЗПЕЧНА ІНФЕКЦІЙНА ХВОРОБА - Ребенок, Ж.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
<!–[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false UK X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–> З позицій клінічної інфектології основними подіями другої половини XX і початку XXI століть слід вважати появу і повсюдне поширення нових інфекційних хвороб: 60-ті роки - пандемія холери Ель-Тор, 70-ті роки - пандемія ВІЛ/СНЩу, 2002-2003 рр. - пандемія АП/ТГРС - атипової пневмонії, або тяжкого гострого респіраторного синдрому. Перераховані захворювання є саме новими, а не наново відкритими старими інфекційними хворобами, тому що вони спричиняються «новонародженими», а не «нововиявленими» видами збудників. <p class="MsoNormal" style="margin-top: 0in; margin-right: 1.9pt; margin-bottom: .0001pt; margin-left: .7pt; text-align: justify; text-indent: 16.8pt; line-height: 12.0pt; mso-line-height-rule: exactly; background: white;">Поява нових інфекцій не є зловісним наслідком безрозсудної і гріховної поведінки людини, а природний хід подій. <p class="MsoNormal" style="margin-top: 0in; margin-right: .7pt; margin-bottom: .0001pt; margin-left: .7pt; text-align: justify; text-indent: 16.8pt; line-height: 12.0pt; mso-line-height-rule: exactly; background: white;">Інфекційні хвороби, тобто паразитичне існування одноклітинних мікроорганізмів в організмах багатоклітинних як середовищі існування, є результатом еволюції. Еволюційна позиція збудників інфекційних захворювань незрівнянно сильніша порівняно з людиною, тому що термін їх життя в тисячі разів коротший людського. Зміна поколінь - основний показник еволюційних можливостей - в одноклітинних паразитів здійснюється настільки швидко, що нові їх види можуть з'явитися протягом життя одного або декількох поколінь людини. <!–[if gte mso 9]> <![endif]–><!–[if gte mso 10]> <![endif]–>