КЛІНІЧНА МАНІФЕСТАЦІЯ HCV-I HCV- ІНФЕКЦІЇ У РОТОВІЙ ПОРОЖНИНІ ТА ВПЛИВ ІМУНОМОДУЛЯЦІЙНОГО ЛІКУВАННЯ - Сулька, А.; Сімон, К.; Пішко, П. (Інфекційні хвороби, 2013)
Метою роботи було з’ясування клінічної маніфестації HCV і HCV- інфекції на слизовій оболонці ротової порожнини, а також оцінка впливу комбінованої терапії на стан слизової оболонки хворих на хронічний гепатит С (ХГС) і В (ХГВ)порівняно з особами без патології печінки.Встановили, що комбінована терапія впливає на зростання числа патологічних змін слизової оболонки у хворих на ХГС і ХГВ. Поява плоского лишаю (ПЛ) на слизовій оболонці ротової порожнини може бути пов’язана з ХГС або з його лікуванням інтерфероном – α (ІФН-α) та іншими противірусними середниками.