ТУБЕРКУЛІНОВА ЧУТЛИВІСТЬ У ХВОРИХ НА ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ - Корнага, С.І.; П’ятночка, І.Т.; Корнага, Н.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проаналізовано результати проби Манту з 2 ТО ППД-Л у 1 552 госпіталізованих хворих на вперше діагностований туберкульоз легень. Із загальної кількості хворих сумарний відсоток позитивних і гіперергічних туберкулінових реакцій становив 90,5 % (у т.ч. позитивних – 83,8 %, гіперергічних – 6,7 %), сумнівних – 1,9 % і негативних – 7,6 %. Вища частота та інтенсивність туберкулінових реакцій спостерігалась у жінок, мешканців міста; з віком наставало закономірне їх зниження. Інтенсивність туберкулінових реакцій залежала і від клінічної форми туберкульозу легень, зокрема при первинних формах, а також при плевриті та туберкульомі проби були яскравішими, ніж при дисемінованій та фіброзно-кавернозній.