ПАПІЛОМАВІРУСНІ УРАЖЕННЯ ШКІРИ І СЛИЗОВИХ ОБОЛОНОК У ПРАКТИЦІ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ - Галникіна, С.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Папіломавіруси (вірус папіломи людини - ВПЛ) належать до вірусів із ланцюговою ДНК. Вони складаються з капсидних білків трьох типів і комплексів замкнутої кільцевої ДНК із клітинними гістонами. Оболонка має 72 морфологічних одиниці (кампомери), які організовані таким чином, що утворюють іксоїдричну решітку. Структура папіломавірусів – приклад найпростішої конструкції. Інфекції, зумовлені ВПЛ, високоспецифічні для епідермісу, особливо кінцівок, долонь, підошов, а також волосистої частини голови. Відомо, що ВПЛ здатні уражати не лише шкіру, а й слизові оболонки ротової порожнини, гортані, статевих органів і прямої кишки. Цікавим є той факт, що існує залежність між типом ВПЛ та локалізацією ураження