МІКРОБІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЕНТЕРАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ПРИ МЕХАНІЧНІЙ ЖОВТЯНИЦІ ТА ЇЇ КОРЕКЦІЯ - Шульгай, А.Г. (Інфекційні хвороби, 2013)
У хронічному експерименті на 78 безпородних собаках вивчено стан мікроекології тонкої кишки та морфофункціональні зміни оболонок і судинного русла при різних термінах механічної жовтяниці та після її корекції. Встановлено, що місячний обтураційний холестаз призводить до розвитку стійкого дисбактеріозу, ентеральної недостатності, яка морфологічно проявляється розростанням сполучної тканини у судинних стінках, периваскулярних просторах та оболонках кишки, атрофією ворсинок і поверхневого епітелію, порушенням органного кровобігу та моторно-евакуаторної діяльності.