БАКТЕРІЇ МОЖУТЬ СПРИЧИНЯТИ РАК: ОЧЕВИДНО ЧИ НЕЙМОВІРНО? - Алібек, К.; Гречаний, Л.А.; Клименко, Т.П.; Олішевський, С.В.; Севко, А.Л. (Інфекційні хвороби, 2013)
Хронічні інфекційні захворювання, спричинені різними патогенними бактеріями і часто супроводжувані в’яло перебігаючим запаленням, підвищеною клітинною проліферацією, пригніченим апоптозом і стимульованим ангіогенезом, є потенційними чинниками ризику розвитку раку. Наведений аналіз експериментальних, клінічних та епідеміологічних досліджень щодо участі хронічних бактерійних інфекцій в ініціації або промоції пухлинного росту. Основну увагу сфокусовано на різних аспектах поведінки бактерій, а також можливої канцерогенної ролі їх метаболітів, що підтверджує очевидність залежності розвитку неопластичних процесів від персистенції бактерій в організмі людини.