ЧИННИКИ РИЗИКУ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ВІЛ В УМОВАХ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ХВОРОМУ - Грижак, І.Г.; Остяк, Р.С.; Пришляк, О.Я.; Грижак, Л.Р.; Дикий, О.Б.; Пюрик, М.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчені особливості факторів ризику поширення ВІЛ-інфекції при наданні медичної і парамедичної допомоги населенню. Встановлено, що у 17 % медиків з груп ризику регулярно виникають небезпечні на зараження ВІЛом ситуації. Таємниця діагнозу ВІЛ-інфекції у стаціонарного хворого ускладнює умови профілактики внутрішньолікарняного поширення ВІЛу та проведення постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції серед медиків. Надання парамедичної допомоги немедиками супроводжується контактом із потенційно інфікованим біологічним матеріалом.