ЗНАЧЕННЯ ІНДУКЦІЇ СD-95 ЗАЛЕЖНОГО АПОПТОЗА ЛІМФОЦИТІВ У ПАТОГЕНЕЗІ ПАРЕНТЕРАЛЬНИХ ГЕПАТИТІВ У ДІТЕЙ - Шукуров, Б.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено порівняльну характеристику СD-95 залежного апоптозу лімфоцитів крові при вірусному гепатиті В і С у дітей. Під клінічним спостереженням знаходилось 46 хворих дітей віком від 3 до 14 років, з них 20 - з гострим гепатитом В, 12 - з хронічним гепатитом В і 14 - з хронічним гепатитом С. Проведені дослідження показують, що при парентеральних гепатитах у дітей, незалежно від форми хвороби, має місце попереднє підготовлення клітин мішеней до запрограмованої загибелі. Реалізація цього процесу знаходиться в певній залежності від збудника вірусного гепатиту: так, якщо при гепатиті В висока експресія СD-95 реалізується до розпаду клітин-мішеней, то при гепатиті С вона залишається нереалізованою.