ОСОБЛИВОСТІ БІОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ХОЛЕРНИХ ВІБРІОНІВ О139 СЕРОГРУПИ БЕНГАЛ, ВИДІЛЕНИХ ВІД ЛЮДЕЙ НА ТЕРИТОРІЇ РЕСПУБЛІКИ УЗБЕКИСТАН - Нематов, А.С.; Мусабаєв, Е.І.; Мустанов, А.Н.; Таджиніязов, Б.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
У роботі представлені дані з вивчення біологічних властивостей холерних вібріонів О139 серогрупи, виділених з 1994 по 2006 рр. від хворих з гострими кишковими інфекціями в Республіці Узбекистан. За допомогою моноварних сироваток О2-О83 серогруп, одержаних в Саратовському протичумному інституті «Мікроб», визначені вібріони О139 серогрупи. З 10 штамів холерного вібріона О139 серогрупи, виділених в Узбекистані, 1 ізольований від прибулого хворого з Пакистану, штам гемоліз-негативний, високовірулентний, 9 - ізольовано від хворих з Кашкадар’їнської (7) і Сирдар’їнської (2) областей, штами гемоліз-позитивні, слакбовірулентні.