Нейробіологічні аспекти слухової депривації та її вплив на якість життя у похилому віці - Бакалець, Олена (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2026)
Вікові зміни в організмі можуть призводити до функціональних обмежень, які ускладнюють старшим людям підтримку способу життя та виконання соціальних та особистісних ролей, що впливає на здатність жити повноцінно. Стаття присвячена з’ясуванню основних механізмів впливу зниження слуху на якість життя у осіб похилого віку. Було опрацьовано наукові публікації за 2016-2025 роки у електронній базі даних біомедичних досліджень MEDLINE/PubMed. Аналіз показав, що вікова втрата слуху передусім зумовлена нейродегенеративними процесами. Було з’ясовано, що дегенерація нейронів слухового шляху – від волоскових клітин кохлеї до нейронів неокортексу – проявляється редукцією клітинної популяції, морфологічною альтерацією нейронів і зменшенням кількості синаптичних контактів. Ці зміни супроводжуються порушенням біохімічного та електрофізіологічного гомеостазу, дисрегуляцією внутрішньоклітинної кальцієвої сигналізації та зниженням рівнів ключових нейромедіаторів, зокрема глутамату, гліцину та γ-аміномасляної кислоти. Подальший аналіз засвідчив, що зазначені нейробіологічні порушення призводять до зниження імпульсної активності та ослаблення гальмівних процесів, що клінічно проявляється слуховою дисфункцією, погіршенням сприйняття акустичних сигналів і зниженням здатності до просторової локалізації звуку. Було встановлено, що супутня мікроангіопатія характеризується пригніченням ангіогенезу, зменшенням щільності функціонуючих капілярів, потовщенням базальної мембрани та ендотеліальною дисфункцією, що зумовлює зниження тканинної перфузії. Було з’ясовано, що мікроциркуляторна недостатність сприяє вторинному ішемічному ушкодженню клітин через активацію оксидативного стресу та запальних каскадів. Генералізована вікова дегенерація нейронів і мікросудинного русла виявляється також у структурах мозку, відповідальних за когнітивні функції. У результаті формується рекурентний патофізіологічний механізм: слухова депривація підвищує когнітивне навантаження та прискорює виснаження нейронних ресурсів, що, своєю чергою, посилює нейродегенеративні процеси й структурні зміни мозку. Аналіз показав, що ці процеси взаємно потенціюють одне одного, спричиняючи прогресивне погіршення когнітивних функцій і зниження фізичної та соціальної активності у осіб похилого віку Отримано: 27.10.2025 | Переглянуто: 02.02.2026 | Прийнято: 24.02.2026